Deze week wordt het kleur bekennen rond het nieuwe stadion

28 April 2021, 01:23 uur
Rotterdam & Regio
mainImage
OMA

door Jan D. Swart

De campagne voor het nieuwe Feyenoord Stadion krijgt deze week een promotieoffensief. De directie en de Raad van Commissarissen van de N.V. Stadion vinden dat waarschijnlijk noodzakelijk omdat door de vertraging langzamerhand publiekelijk de indruk is ontstaan dat de bouw van het boegbeeld van de gebiedsontwikkeling Feyenoord City niet lukt.

Mogelijk is er ook vanuit het stadhuis enige drang uitgeoefend, omdat de verantwoordelijke wethouder Van Gils zicht- en hoorbaar schoon genoeg begint te krijgen van de aanhoudende debatten, stagnaties en vooral de besluiteloosheid van de voetbaltak bij Feyenoord. In het laatste geval is dat overigens niet helemaal verwijtbaar, want zo lekker liggen de verhoudingen niet in De Kuip. De bedrijfstak betaald voetbal wantrouwt de financiële man bij de N.V. Stadion al vanaf zijn komst bij het Stadion.

In kleine kring binnen Feyenoord en de gemeente Rotterdam rouleert sinds een week het investeringsmemorandum van de hand van financieel-directeur Carl Berg van de N.V. Stadion. Details daarvan zijn nog niet uitgelekt.

In het memorandum is de Business Case opgenomen. Dat is de cijferquiz waaruit afgeleid moet kunnen worden of de bedrijfstak betaald voetbal van Feyenoord in de toekomst baat heeft bij een nieuw stadion. Vrijdag komt daarover de beoordeling van Deloitte naar buiten.

Als die positief is – wat ook verwacht wordt, want anders zou het stadhuis het presentatiecircus voor komende vrijdag niet zo hebben opgetuigd – is dat tevens de bevestiging dat de directie en de Raad van Commissarissen van de betaald voetbaltak van Feyenoord zich hebben geconformeerd aan zowel de wens van de stadionnotabelen als die van het college van B&W om De Kuip om te wisselen voor een nieuw stadion. Overstag dus. De verantwoordelijken van de voetbaltak kenden immers de Businesscase al voordat de gemeente die liet toetsen door Deloitte.

Of zij ook het oordeel van Deloitte inmiddels kennen ligt niet voor de hand. Vijf raadsleden wel. Zij hebben zitting in de Commissie tot Onderzoek van de Rekening (COR) en hebben beloofd tot vrijdag te zwijgen als het graf. Daar hebben ze zelfs voor moeten tekenen. Reden? Het college van B&W – lees: de burgemeester, en de verantwoordelijke wethouders Van Gils en Kurvers – hebben na alle commotie in Den Haag geen trek in lekkages en willen iedereen tegelijk informeren.

De taak van de COR is om kritisch en neutraal te kijken of het cijfersbureau Deloitte de gemeente geen buil laat vallen met een stadion waarvan zij met 40 miljoen aandelen de belangrijkste aandeelhouder wordt en dus ook de knip moet trekken als de exploitatie mis gaat. Net als bij Vitesse, FC Twente, Barcelona en Real Madrid.

Dus resumé: als Deloitte de prognoses van de N.V. Stadion in orde vindt en de COR ziet bij controle geen beren - waarmee Deloitte en COR-leden denken te kunnen voorspellen hoe de supporters op het nieuwe stadion zullen reageren en ook denken kennis van zaken te hebben over de ingewikkelde bedrijfstak betaald voetbal - dan zeggen zij vrijdag tegen de burgemeester en zijn twee wethouders: u kunt zorgeloos 40 miljoen investeren in het nieuwe stadion en verder 40 miljoen vrijmaken voor het mobiliteitsplan en nog eens 60 miljoen ophoesten voor het in erfpacht uitgeven van de stadiongrond.

Exclusief: sanering van mogelijk vervuilde grond. Exclusief: nieuwe kadekosten. Die vuiltjes zijn nog niet berekend.

Véél vuiltjes zullen nog niet in excelsheets staan. Ook het beveiligingsaspect van het nieuwe stadion niet. Kans dat Deloitte daarop heeft gelet is niet erg groot. Maar misschien komen ze met een verrassing. Zo niet, dan wellicht de vijf onafhankelijke raadsleden.

Vrijdag staat slechts één antwoord centraal: loopt de gemeente risico? Want de gemeenteraad heeft ooit met zichzelf afgesproken dat dat niet mag.